Dossier

1 augustus 2014

Klein theater afstudeerproject van Steffie samen met een aantal van onze bezoekers.


******22 juni 2013 was er in het kader van Vrede van Utrechtin de speeltuin op het Spinoza plantsoen een bonte stoet van ezel  Jean Baptiste, muzikanten, dansers, poppenspelers en huifkar!
Daar werd  'slow' koffie (bonen branden, stampen en koken) gezet en terwijl hierop gewacht werd er gedanst op muziek van de djembé-spelers en konden bezoekers met de prachtige poppen spelen. 

Ondanks de motregen een geslaagd optreden van poppenspelers, muzikanten en bezoekers.

http://www.momove.org/******


WORKSHOP DAK-DECORATIE MAKEN

Op donderdag 21 maart 2013 is er een start gemaakt met het maken van dak-decoraties tbv een kiosk die op het West-Plein wordt gebouwd.
****


WORKSHOP DJEMBÉ


Maandagmiddag 25 februari 2013 was een waar feestje!
Onder de bezielende leiding van Nico van Asdonck een geweldige middag gehad: samen djembé spelen, de zorgen er uit slaan en leven en plezier er in!
Het was een openbaring om te zien dat bij een aantal deelnemers gedurende de workshop hun dagelijkse spanningen, zorgen en ziekte langzaam naar de achtergrond verdwenen om even plaats te maken voor levensvreugd.


 


Tot op de dag van vandaag heeft dit samenzijn nog steeds zijn uitwerking in kleine dingen die we dagelijks met elkaar beleven.
Nico bedankt, het was TOP!


****


AFRIKAANSE MAALTIJD MET BUURTGENOTEN


Op donderdag 7 februari 2013 ontvingen we 8 buurtgenoten aan tafel via de website “Thuisafgehaald.nl”. Een medewerkster voor deze digitale afhaalservice kwam pasgeleden in het Ubuntuhuis kennismaken en vragen of onze keuken voor hun koks te gebruiken zou zijn. We hebben voorgesteld dat onze bezoekers zelf zouden gaan koken voor mensen die zich via de website opgeven voor een maaltijd. Zij kunnen dan andere bezoekers aan tafel ontmoeten die zij in het dagelijks leven niet snel spreken. En het Ubuntuhuis wil ook graag meer in contact komen met de buurt.Drie vrouwen die geen verblijfspapieren hebben, maar via de Noodopvang Utrecht wel samen in een huis wonen, kregen geld voor boodschappen en gingen vooraf thuis aan de slag met gerechten.

Het werd een rijst-visschotel met kool en een hartig hapje in deeg.
De gasten namen plaats bij hun naambordje en waren heel nieuwsgierig naar de andere bezoekers en de activiteiten in het Ubuntuhuis.

* Ik fiets er al heel lang vaak langs, maar ik wist nooit  wat het nou precies was *

* Ik wist niet dat er mensen hele nachten buiten zijn, dat dat zo onder je neus gebeurd, in onze eigen wijk *

* Ik ben het alleen eten zo zat, ik wil gewoon op een gezellige, makkelijke manier met buurtgenoten samen eten *

* Waar kom jij vandaan? Wat is jouw favoriete eten daar? *

* Bij ons is 99% van de kokers vrouw, als man hoor je niet in de keuken te komen dus ik weet niet hoe je eten moet maken *

* Het Ubuntuhuis voelt voor mij een beetje als thuis omdat ik gewoon zelf dingen mag doen zoals een tosti maken. Op andere opvangplekken moet je wachten op anderen die iets voor je doen *


* Ik wou dat het Ubuntuhuis 7 dagen per week open was, van 9 – 20 uur, het is niet normaal zoals wij moeten leven *

We hebben twee heel verschillende werelden bij elkaar gebracht en de vrouwen hebben kunnen tonen wat zij in huis hebben en niet alleen ontvangers van (voedsel)hulp hoeven zijn.


****


NEDERLANDSE LES dinsdag 29 januari 2013

De lessen onder leiding van STIL zijn weer van start gegaan en worden goed bezocht.


Na de les wordt er een warme maaltijd gekookt door een van onze bezoekers en gaan we samen eten.
Mahmud kookt erg graag, je ziet hem dan ook vaak in onze keuken om een lunch of warme maaltijd te verzorgen.
****SPOTLIGHT theater 2012


****


DE MOESTUIN 2012

In 2012 hebben we een seizoen groenten verbouwd op een stukje grond van een educatieve moestuin (gemeente Utrecht). De tuin ligt aan het Amsterdam-Rijnkanaal tussen de Spinozabrug en de Douwe Egbertsbrug (die gele).


Op dinsdag-ochtend namen we koffie en thee mee naar de tuin en gingen daarna aan de slag met indelen, zaaien, wieden, water geven en uiteindelijk oogsten. Alle gereedschap is aanwezig in een schuur, zodat we alleen zaden en laarzen hoefden te regelen.Er waren aardappelen en uien beschikbaar om te poten en af en toe bleven er plantjes over van de schooltuinen.


Naast 3 dames van het Ubuntuhuis, deden een tiental deelnemers/sters enkele keren mee en werd vooral Diallo een trouwe deelnemer. Op donderdag deed hij met een vriend af en toe een klus voor de gehele tuin, zodat het Ubuntuhuis gratis een stukje van de tuin mag gebruiken.


We merken dat het ontspannend is om buiten te zijn, dat het leuk is alles te zien groeien, dat je elkaar anders leert kennen, dat we kennis en oogst uitwisselen met andere mensen op de tuin, dat we meer beseffen dat regen en zon beide belangrijk zijn. Het was lastig om alle oogst goed te gebruiken en verwerken, dat moeten we in 2013 beter organiseren en plannen. Sommige groenten moet je snel na de oogst vers opeten, andere kun je invriezen, maar daar heb je tijd en een ruime vriezer voor nodig .........
De pompoenoogst was erg groot, ook de kookclub van Zinnenprikkels (SBWU-Herstel) profiteerde mee. 

****